De Free Software Foundation is gisteren een nieuwe campagne begonnen, waarin de bezwaren tegen Windows 7 mooi worden samengevat en weer eens op de kaart gezet worden. Een brief is naar de 500 belangrijkste firma's in de V.S. gestuurd. Hieronder een vertaling van de belangrijkste argumenten.
Lees meer hier: http://windows7sins.org/
Windows 7 Zonden: De zaak tegen Microsoft en propriëtaire software
De nieuwe versie van Windows-besturingssysteem van Microsoft, Windows 7, heeft hetzelfde probleem dat Vista, XP, en alle vorige versies hebben gehad - het is propriëtaire software. Het is gebruikers niet toegestaan de Windows-software te delen of te wijzigen of te onderzoeken hoe het werkt onder de"motorkap".
Het feit dat Windows 7propriëtair is, betekent dat Microsoft juridische zeggenschap over zijn gebruikers uitoefent door middel van een combinatie van auteursrechten, contracten en octrooien. Microsoft misbruikt deze macht tegen computergebruikers. Op windows7sins.org, somt de Free Software Foundation zeven voorbeelden van misbruik door Microsoft op:
1. Vergiftiging onderwijs: Tegenwoordig hebben de meeste kinderen aan wie het gebruik van computers worden geleerd slechts les over een product van een bedrijf: het gebruik van Microsoft software. Microsoft besteedt grote bedragen aan lobbyisten en marketing om educatieve afdelingen te corrumperen. Onderwijs dat de kracht van computers ontsluit voor kinderen, moet een middel zijn om de vrijheid en emancipatie te brengen, en niet een weg voor een bedrijf om haar monopolie in te prenten en uit te breiden.
2. Inbreuk privacy: Microsoft gebruikt software met achterlijke namen als Windows Genuine Advantage om de inhoud van de harde schijf van de gebruiker te inspecteren. De licentieovereenkomst gebruikers zijn verplicht om dit te accepteren voordat Windows Microsoft waarschuwt en beweert dat het het recht heeft om dit te doen zonder waarschuwing.
3. Monopolie gedrag: Bijna elke computer moet worden gekocht met Windows vooraf geïnstalleerd - maar niet door vrije keuze. Microsoft dicteert eisen aan de hardware leveranciers, die niet pc's zonder Windows erop geïnstalleerd zullen aanbieden, ondanks dat vele mensen daarom vragen. Zelfs computers die beschikbaar zijn met andere besturingssystemen zoals GNU / Linux voor-geïnstalleerd, hadden vaak Windows al ervoor op geïnstalleerd.
4. Lock-in: Microsoft doet regelmatig pogingen om de gebruikers te dwingen tot updates, door het verwijderen van ondersteuning voor oudere versies van Windows en Office, en door het opblazen van hardware-eisen. Voor veel mensen betekent dit dat ze goed werkende computers weg moeten doen, alleen maar omdat zij niet voldoen aan de onnodige eisen voor de nieuwe Windows-versies.
5. Schenden van afspraken over standaarden: Microsoft heeft geprobeerd om de standaardisatie van vrije document formaten te blokkeren, omdat de standaarden zoals die van het OpenDocument Format de controle die ze nu hebben over de gebruikers via hun eigen Word-formaat zou bedreigen. Ze zijn bezig met achterbaks gedrag, met inbegrip van omkopen van ambtenaren, in een poging om dergelijke inspanningen tot het vestigen van open standaarden te stoppen.
6. Handhaving Digital Restrictions Management (DRM): Met Windows Media Player, werkt Microsoft in samenspanning met de grote media-bedrijven aan de beperking van het kopiëren en afspelen van media in hun besturingssysteem. Bijvoorbeeld, op verzoek van NBC, was Microsoft in staat om in Windows te voorkomen dat gebruikers hun televisieprogramma's opnamen terwijl zij het wettelijke recht hebben om die op te nemen.
7. Bedreigen veiligheid gebruiker: Windows heeft een lange geschiedenis van beveiligingsproblemen, waardoor de verspreiding van virussen mogelijk werd en waarmee misbruikers op afstand computers over konden nemen van mensen voor het gebruik in spam-versturende botnets. Omdat de software code geheim is, worden alle gebruikers om deze problemen op te lossen afhankelijk van Microsoft - maar Microsoft gaan haar eigen veiligheidsbelangen het meest aan het hart, niet die van haar gebruikers.
Op het eind staat nog een interessante bijdrage over het kreupel maken (kunstmatig beperken van de functionaliteit) van Windows 7 op netbooks.
Dit is voor het eerst dat je na aanschaf van het MS besturingssysteem ook nog eens extra moet gaan betalen om het volledig te kunnen gebruiken.
Dat wordt vergeleken met de de geschiedenis van Windows NT Workstation en Server. Grote prijsverschillen voor een in wezen identiek product, waarvan een kunstmatig beperkt was.