Friday, June 26, 2009

De pot verwijt de ketel

Jan Stedehouder houdt al enig tijd een bijna monoloog over de wenselijkheid van samenwerking met M$. In zijn laatste bijdrage komt hij met een mooie redenatie: hij heeft het over binaire mensen: ".. Om daar nog een beetje grip op te krijgen, versimpelen we de werkelijkheid door bijvoorbeeld stereotypering. Tot zover het stukje Dr. Phil-psychologie. De kern is dat mensen en menselijke organisaties niet binair zijn, het ook niet kunnen zijn in mijn optiek. Maar, zoals gezegd, in de open source wereld ‘wonen’ mensen die heel veel tijd achter de computer door brengen." Binair denken,... in nulletje en eentjes? Jan bedoelt dat je zwart-witdenkers hebt, dogmatici, die altijd vinden dat M$ niet deugt. En dan heb je de genuanceerde mensen, Jan zelf bijvoorbeeld, die verder kijken dan hun rancune ver gaat en de mens achter de M$ organisatie zien, die ze willen omarmen en doodknuffelen.

Tja, het is een redenering van likmevestje. Nogal zwart-wit gedacht, Jan. En wat je erin stopte, kreeg je eruit, oftewel een cirkelredenering. En de pot verwijt de ketel: je denkt net zo goed in good en bad guys, alleen geef je nog een pseudo-psychologische nepredenatie waarom sommige mensen (natuurlijk niet die het met jou eens zijn) naar jouw idee zulke zwart-wit denkers zijn; maar Jan, waarom gaat dat niet voor jou op? Waarom leidt jij niet aan stereotypering en de mensen die je bekritiseert wel? Hoe lukt jou zo goed niet binair te denken?

Psychologisering is een vaak gebruikte truc om de politieke angel uit een discussie te halen.
Het is geen nette truc..vind ik persoonlijk...

Embrace and suffocate

De reden waarom mensen als ik niet samen willen werken met bedrijven als Microsoft en van alles wat daar uit voortkomt, is gebaseerd op een lange geschiedenis van machtsmisbruik, manipulatie en het proberen de software gebruikers steeds verder in de tang te krijgen.

Voor wie zich eens er goed in wil verdiepen raad ik dit zeer schokkend rapport aan:
Microsoft - A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harm
(rechtsklik opslaan als PDF). Het is geschreven door het European Committee for Interoperable Systems, or ECIS. ECIS heeft het geschreven ter ondersteuning van de voorlopige conclusie van de EU Commission's op 15 januari, 2009, dat Microsoft de antitrust wet heeft geschonden door hoe IE aan Windows is gekoppeld. De scoop van het verhaal reikt echter veel verder.

In feite is de situatie zo dat het hele computer-gebeuren verschrikkelijk wordt verstikt en gemanipuleerd door M$ , die een allesoverheersend monopolie heeft waarin door met name de greep op de hardware-vendors een vrije keuze voor een open besturingssysteem voor de doorsnee gebruiker nog niet als een gewone keuze haalbaar is. Hoe Asus zijn handen aftrekt van Linux en zich verontschuldigt als ze een veelbelovend hardware apparaat met Linux er op laten zien, de Snapdragon, geeft wel aan hoe de machtsverhoudingen liggen.
http://www.semiaccurate.com/2009/06/12/ms-steps-snapdragon/

zie ook: http://blogs.computerworld.com/microsoft_strikes_back_at_linux_netbook_push
Interessant apparaat trouwens.

Dana Blankenhorn of ZDNet, was bij een persconfrentie op Computex en stelde de juiste vraag:
Later, at a press conference sponsored by TAITRA, the Taiwan trade authority, I asked executive director Walter Yeh (third from left in this picture) about where the Linux went.

He passed the question to Li Chang (to the right in the picture), vice president of the Taipei Computer Association.

Chang mentioned a press conference yesterday where Google announced an Android phone to be made by Acer. But then he put it to me straight.

“In our association we operate as a consortium, like the open source consortium. They want to promote open source and Linux. But if you begin from the PC you are afraid of Microsoft. They try to go to the smart phone or PDA to start again.”

Taiwanese OEMs would love an alternative to Windows, but the sale comes first, before production. The chicken comes first. And since the chicken belongs to Microsoft, the penguin is helpless here.


bron: Linux on Netbooks: The Smoking Gun - Updated 2Xs

Hoe ik ertegen aankijk:
Beschouw alles waar MS de hand in heeft als een mogelijk virus en dan weet je zeker dat je het veilig speelt.
Er is geen enkele reden Microsoft te vertrouwen. Het domste wat je kunt doen is deze tegenstander te onderschatten en nog dommer is het deze tegenstander als een mogelijke medestander te zien.
Je zelf ervan isoleren (of/= het software technisch overbodig maken) is de beste strategie naar mijn mening.


Het Linux wereldje kun je wat mij betreft het beste vergelijken met dat ene kleine dorpje dat nog niet bezet was door de Romeinen en waar de druide en de visverkoper nu steggelen hoe ver ze de poort open willen zetten. De vis-verkoper ziet wel handel en de druide weet al dat de Romeinen zijn liedje toch niet zullen kunnen waarderen. Asterix zit lekker te programmeren en Obelix is niet van internet af te slaan, waar ie zoveel mogelijk everzwijnen probeert te downloaden. Ach, ja, het is en blijft mensenwerk, voor zolang als het nog duurt.

Dat er bij M$ een paar goedwillende mensen rondlopen, helpt ons niet echt verder. En ook niet dat er andere grote broeders in het spel zijn zoals IBM en Google, die zoals Jan terecht meldt, ook al niet te vertrouwen zijn. Ook al is hun Pr veel beter op orde dan die van M$. Het streven naar autonomie, komt geen stap verder als de afhankelijkheid van M$ wordt ingeruild voor die van Google.

update: http://boycottnovell.com/2009/07/29/acer-suddenly-pushes-back-android/

No comments:

Post a Comment