Friday, July 3, 2009

Windows 7 en kunstmatige restricties voor goedkope netbooks

Ik vond nog een artikel dat een prachtige aanvulling is op mijn vorige bijdrage:
"Linux hoort op het netbook

Microsoft heeft beloofd de komende Windows 7 zal goed zal werken op een netbook. En heeft een fraai plan ontwikkeld om haar marktdominantie op alle terreinen te behouden.

Maar ook wil Microsoft wil weer terugverdienen op de goedkope licenties die het moest toestaan om de netbook markt weer te gaan domineren na aanvankelijke succes van de linux gedreven Asus EEE PC. Microsoft werkt met een strategie om scherp geprijsde softwarelicenties te verkopen, maar vervolgens deze Starterversie te belasten met beperkingen voor de gebruikers, zodat zij uiteindelijk weer zullen gaan dokken voor een upgrade.

Windows 7 zal verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, zoals thuis-en professionele uitgaven, net als vorige Microsoft-besturingssystemen.

Het zal ook worden uitgebracht in een zogenaamde netbook-sized uitgave bekend als "de startersversie."

Ik heb direct al problemen met de naam. Microsoft suggereert dat mensen die een netbook kopen voor het eerst computer gebruiken?"
Mijn commentaar: Of bedoelen ze met starter, start paying? Je betaalt aan, de rest komt later?

De schrijvers vertelt dan over de kunstmatige restricties die in de Starterversie worden aangebracht zoals dat het bijvoorbeeld onmogelijk is zelf je bureaublad achtergrond te veranderen. Het is afwachten hoe het plaatje er uiteindelijk uit zal zien op de netbook met startersversie W7; wees niet verbaasd als je extra functionaliteit bij moet kopen. Bij M$ zijn ze immers meesters in het te gelde maken van software-licenties.
Eerder was er sprake van dat je niet vier of meer programma's tegelijk zou kunnen draaien.
Het artikel besluit:
"Linux is het enige besturingssysteem voor netbooks die al zijn gebruikers gelijk behandelt en geen arbitraire beperkingen hanteert die plotseling als een bevlieging opdoemen. Linux werkt gewoon zo goed als het kan.

Windows 7 komt, maar is het de slimste keuze voor uw netbook in de toekomst? Wilt u ervoor gaan betalen en dan ontdekken dat je nog meer moet gaan betalen, omdat "feature X" is niet opgenomen? " ( Of voeg ik toe: een toekomstige nieuwe feature niet wordt opgenomen of pas na betaling?)

"Dit is de echte reden dat we zeggen dat Linux free is. Het is niet alleen omdat het is gratis (wat het is), maar omdat het echt vrij is. Het zal de gebruikers niet dicteren hoe het kan worden gebruikt en waar en wanneer en waarom."

Meer informatie over hetzelfde onderwerp:

http://blogs.computerworld.com/netbook_2009_the_four_big_changes (zie punt 1) en

http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=339666

Citaat:
Eens kon Microsoft in een snelle move netbook verkopers en -kopers weer in het gareel krijgen. Maar het moet oppassen voor een drietal netbook georiƫnteerde Linux initiatieven: Google's Android, Intel's Moblin 2.0 en netbooks powered by-chips uit het Verenigd Koninkrijk op basis van ARM. Elke een van deze is een bedreiging voor Microsoft: omdat Google Android is een bedrijf dat een gebruikersbereik heeft dat zeker zo groot is als Microsoft; Moblin omdat Intel zijn Wintel partnerschap lijkt te open te breken voor nieuwe met iedereen in desktop-Linux En ARM omdat netbooks gebaseerd op die architectuur de goedkoopste van alle zullen worden en Windows daar zelfs niet op kan draaien.

No comments:

Post a Comment