Inmiddels lijkt Google terug te krabbelen. Reuters bericht dat de zoekgigant ontkent dat het concrete plannen heeft om de Chinese markt te verlaten, ondanks aanhoudende geruchten dat het al zou hebben besloten om te vertrekken. Het bedrijf zou de komende weken willen onderhandelen met de communistische machthebbers over een mogelijke oplossing. Ook zijn nog vrijwel alle zoekfilters actief op Google.cn. De Chinese regering liet eerder weten dat buitenlandse internetbedrijven welkom zijn, mits ze zich aan de wet houden.
Google zal niet langer zijn zoekresultaten censureren In China. Dit na een hack aanval op een aantal gmailaccounts van Chinese mensenrechten-activisten.
Dat is mooi, maar ook schrijnend dat deze stap pas gezet wordt nadat Google zelf slachtoffer is geworden van praktijken, die ze jaren heeft helpen verdoezelen.
Eindelijk lijkt Google eens voor principes te kiezen in plaats van puur economisch belang. Dit is het gevolg van professionele hack-aanvallen op de gmail accounts van Chinese mensenrechten-activisten. Men vermoedt dat de Chinese geheime dienst hier achter zit.
Dit soort initiatieven zijn tekenend voor de agressieve buitenlandse politiek die door het dictatoriale China wordt gevoerd. Citaat:
"Google.cn
Google overweegt zijn website google.cn en zijn kantoren in China te sluiten. Het bedrijf wil de komende weken overleg voeren met de Chinese autoriteiten. Google had voor de bekendmaking contact met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei in een verklaring dat de Chinese regering de aanvallen moet uitleggen.
Applaus
Chinese dissidenten legden woensdagochtend rode rozen en witte lelies voor het hoofdkwartier van het internetbedrijf. Ze prezen Google en riepen leuzen tegen de regering. 'Google werkt onder zeer strikte en vijandelijke omstandigheden in China. Dat wisten we al, maar nu is het algemeen bekend geworden', zei de 30-jarige it-er Zhao Gang tegen persbureau Reuters.
Chinezen zijn niet verrast door de inbraak in de gmailaccounts. 'De verrassing is niet het hacken, dat is standaard in China. De verrassing is dat een groot bedrijf als Google de stilte daarover doorbreekt. Tot nu zijn ze stil gebleven.' zegt Liu Ning, een schrijver en blogger uit Bejing.
Interessante follow_up waaruit blijkt dat systeem-elementen gecreƫerd voor regeringscontrole ook misbruikt worden voor andere binnendringers:
http://www.freedom-to-tinker.com/blog/tblee/google-attacks-highlight-importance-surveillance-transparency
Kijk en huiver
Leuk om te weten wat Google van je weet:
https://www.google.com/dashboard/?hl=nl&pli=1
No comments:
Post a Comment