Wednesday, December 29, 2010

Apple bant wikileaks app

Je kunt natuurlijk nog wel websites bezoeken op je iPhone, die info van en over WikiLeaks bevatten. Maar dit gaat wel ver.

Wired schrijft erover:

"With news and media organizations (including Wired magazine) betting heavily on iPad apps as a way to get users to pay to read magazines and newspapers, it’s chilling to see Apple double down on its right to censor controversial, but lawfully published, content of indisputable news value."

Maar deze kwestie maakt wel heel duidelijk hoe onwenselijk de controle is, die Apple met zijn iPhone over de software kant en daarmee de manier, waarop wij info krijgen, heeft.

Iedere kritische consument zou dit soort controle als principieel verwerpelijk moeten herkennen en daaruit zijn keuze voor telefoon moeten laten leiden, dus kiezen voor een telefoon draaiend op open source software zoals MeeGo of Android.

Ook al heeft Google de hand in Android en waarschuw ik doorlopend voor de macht van Google. De source code van Android is wel openbaar en daardoor doorzichtig of transparant en voor eigen doeleinden aan te passen.

Meer uit de Wired page:

21 december 2010

Apple on Monday banned an iPhone and iPad app designed to facilitate access to WikiLeaks’ unfolding cache of leaked U.S. diplomatic cables, putting the company on the growing list of U.S. corporations aligned against the secret-spilling site.

“We removed the WikiLeaks app from the App Store because it violated our developer guidelines,” a spokeswoman told Threat Level, reading from a statement. “Apps must comply with all local laws and may not put an individual or targeted group in harm’s way.”

source: http://www.wired.com/threatlevel/2010/12/wikileaks-app/



Meer lezen over dit thema:

Open oproep voor meer duidelijkheid van de kant van ApppleApp Store

Apple App Store kan van Apple de grote nieuwe censor maken

Monday, December 20, 2010

GoogleTV dumpt html5 voor flash vanwege advertenties

GoogleTV belooft een zeer interessante en invloedrijke dienst te worden.
Google lijkt in een vloek en een zucht een dominantie te realiseren, waar Microsoft altijd alleen maar van heeft kunnen dromen.
Maar ja, de boel moet wel betaald worden en dan offer je toch maar je beweerde steun voor open formaten en standaards voor in:
Google's using a new Android- and TV-specific port of its desktop browser on Google TV, and yes, friends, it runs Flash 10.1 beta. In fact, from a broad perspective it's more than easy to see Google TV as one large bet on Flash content delivery, at least in the short term -- almost everything you're navigating to in Chrome is a Flash video. For example, Google's own YouTube -- one of the first sites to provide HTML5 video playback -- loads up its Flash player on Google TV, because that's the only way Google can serve ads during the content. Seriously -- that's what Google told us. YouTube LeanBack, the TV-optimized version of YouTube, is also Flash-based, presumably for the same reason.

Lees meer hier


Dus in plaats van de door Google gekochte en open gemaakte video standaard VP8 wordt de proprietaire bloatware (onnodig veel rekenkracht vragende) flash player gebruikt en het proprietaire flash verder gebruikt omdat het Google's portemonnee op dit moment beter uitkomt. De reden is dus dat het ons als gebruiker niet meer lukken moet of mag, zoals nu op internet, alle reclame, waar we niet van gediend zijn, te weren.

Wij als gebruikers moeten juist dit vermogen om advertenties te weren, als centrale toetssteen, als voornaamste criterium gebruiken bij het kiezen van de TvWebService.

Dit is met andere woorden voor ons als consumenten een moment om via een goede keuze voor een specifieke vorm van webtv van die vervelende rot reclame af te komen.

Ongekend: Volkskrant in een advertorial-omslag voor de iPad

De Volkskrant had een omslag met belangrijk nieuws, denk je dan. Het bleek een advertorial voor de iPad. Alleen waren ze vergeten, dat erboven te zetten. Allemaal positieve verhalen van gebruikers, ja, een echte advertorial. Mijn leven is veranderd door het nieuwe product, vertelden de stukjes. En dat was ooit de kritische pers!! Maar ja, het geld gaat voor. De tijden zijn te slecht om een kritische mening uit te dragen. Maar zo is de gelijkschakeling wel compleet.

De kranten denken eindelijk een manier gevonden te hebben om aan het internet te verdienen in plaats van er onder te lijden. De NRC en nrc.next waren er al eerder mee, maar de Volkskrant heeft nu ook zijn iPad app.

Wat opvalt is dat iedere kritische noot ontbreekt: dat tegenover de goede software-integratie op het iOs platform (iPod Touch, iPhone), een belachelijke hoge prijs staat voor de geleverde hardware componenten.

Maar veel erger is de vendorlock-in; je koopt met het apparaat een totale afhankelijkheid van de iApp store.
Zie voor nog steeds actuele uitleg mijn alweer bijna een jaar oude post op deze blog

iPad erg slecht, iBad voor vrijheid computergebruiker

Ik zal de iPad nooit kopen omdat ik geen Polaroid-computer wil, maar eentje die ik kan gebruiken zoals ik wil en waar de teller (in geld) niet doorlopend loopt, zodra ik hem gebuik.


Een aardige noot bij dit bericht:
Wall Street onderzoek naar bescherming priviacy mobile phone appps

Uit het onderzoek blijkt dat 56 van de 101 applicaties het unieke identificatienummer van de mobiele telefoon naar externe partijen sturen. Daarbij versturen 47 applicaties de locatie van de mobiele gebruiker naar bedrijven. De applicaties die deze privégegevens versturen zijn vooral bestemd voor de iPhone.

Een voorbeeld is Textplus 4, een veelgebruikte iPhone app voor text messaging. Deze verstuurt privé-informatie van de gebruiker naar maar liefst acht bedrijven, inclusief de postcode waar de mobiele beller zich op dat moment bevindt. Twee bedrijven ontvangen ook de leeftijd en het geslacht van de gebruiker.

Een ander voorbeeld is Pandora, een muziekapplicatie voor zowel iPhone als Andriod. Deze applicatie verstuurt onder andere de leeftijd, het geslacht, de locatie en het identificatienummer naar verschillende advertentienetwerken.


bron voor het uitgebreidere verhaal; er is geen aanleiding aan te nemen dat dit voor de iPad apps anders ligt.

Sunday, December 12, 2010