Thursday, January 28, 2010

iPad erg slecht, iBad voor vrijheid computergebruikertekst afbeelding : "Uw computer is onze computer, geen vrije software, geen applicaties installeren via het web, muziek of boeken niet delen, we kunnen van een afstand je applicaties of media blokkeren"


* Met het iPad tablet forceert Apple's Steve Jobs een ongekende uitbreiding van het DRM (Digital Restrictions Management) op een nieuwe klasse van universele computers *

Steun de petitie aan Steve Jobs op:
http://www.defectivebydesign.org/ipad

San Francisco, California, USA - woensdag de 27 januari 2010 - Terwijl Steve Jobs en Apple hun nieuwe tablet-pc aankondigden, vroegen activisten die vechten voor inperking van Digital Restrictions Management (DRM) te weten de groep Defective by Design om de aandacht van de media voor de toenemende beperkingen die Apple oplegt in deze voor algemeen gebruik bedoelde computers. De groep richtte "Apple beperkingsgebieden" in naar het voorbeeld van het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco, om journalisten te wijzen op de rechten die zij moeten opgeven alvorens het Applegebied binnen te gaan.


DRM wordt door Apple gebruikt om de vrijheid van gebruikers op verschillende manieren in te perken, met inbegrip van het blokkeren van de installatie van software met uitzondering van die welke afkomstig is van de officiële Application Store, en de regulering van elk gebruik van films gedownload van iTunes. Apple beweert voorts dat het omzeilen van deze beperkingen een strafbaar feit vormt zelfs als het doeleinden betreft die zijn toegestaan volgens het auteursrecht.

Een van de organisatoren van het protest, Free Software Foundation (FSF) activiteiten manager John Sullivan zei: "Onze Defective by Design campagne heeft in het verleden al succesvol de pijlen gericht op Apple 's DRM-beleid. We organiseerden acties en protesten gericht op iTunes-muziek DRM buiten voor Apple winkels, en onder deze druk liet Steve Jobs DRM vallen op muziek. We zijn hier vandaag om dezelfde boodschap te sturen over de andere beperkingen die Apple oplegt op software, ebooks en films. Als Jobs en Apple zich echt willen inzetten voor creativiteit, vrijheid en individualiteit, kunnen ze dat laten blijken door de opheffing van de inperkingen die creativiteit en vrijheid illegaal maken. "

De groep vraagt burgers om een petitie te ondertekenen gericht tot Steve Jobs om DRM op Apple apparaten te verwijderen. De petitie is te vinden op:
http://www.defectivebydesign.org/ipad

"Aandacht moet worden besteed aan de informatica-infrastructuur waar onze samenleving steeds meer afhankelijk van wordt. Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe mensenrechtenactivisten en strijders voor de democratie hebben moeten meemaken hoe de technologie die zij gebruiken ingezet wordt tegen hen zelf door de bedrijven die hen de producten en diensten leveren waar ze afhankelijk van zijn en waar ze op moeten kunnen vertrouwen.
Je eigen computer moet onder je eigen controle kunnen staan. Door het opleggen van dergelijke beperkingen aan de gebruikers, is Steve Jobs met als doel het verhogen van zijn winst aan het bouwen aan een erfenis die een gevaar vormt voor onze vrijheid , "aldus FSF-directeur Peter Brown.

Andere critici van DRM hebben beweerd dat Apple zelf niet verantwoordelijk is, en het de uitgevers zijn die aandringen op de beperkingen. Echter, op de iPhone en haar nieuwe tablet, heeft Apple uitgevers geen kans geboden af te zien van de beperkingen. Zelfs gratis software en gratis cultuur (auteurs die hun boeken gratis willen delen) is niet mogelijk.

"Dit is een enorme stap achteruit in de geschiedenis van de computer", aldus FSF Holmes Wilson, "Als op de eerste personal computers toestemming was vereist van de fabrikant voor elk nieuw programma of een nieuwe functie, zou de geschiedenis van computing heel treurig zijn en net zo totalitair als de maatschappij in Apple's beroemde Super Bowl advertentie. "

bron: FSF nieuwsbrief

Toevoeging 29-01-2010:
Ook Asus gaat volgens Tweakers.net een dergelijk tablet op de markt brengen en ook zij gaan voor hetzelfde concept: het verbinden van hardware aan een gesloten content/software pakket. We zien hier de contouren van een nieuwe geldfabriek, die van het nieuwe tablet computeren gemaakt gaat worden. Hopelijk dat er ook hardware verkopers zijn die zich op een vrije software tablet gaan richten.
Update: Een open source alternatief dient zich aan; MSI maakt een tablet met ongeveer dezelfde specificaties draaiend op Android.

toevoeging 03-02-2010:

Could this be Google Tablet? Photos offer possible glimpse at new iPad rival

Verbazingwekkend hoe weinig commentatoren zich druk maken over het gesloten karakter en het DRM versterkende aspect van dit nieuwe product.
Hier zien we de kuddegeest weer terug: iedereen moet het nieuwste gadget wat z'n buurman ook heeft. Ik ontmoette laatst een jongen van 17 die geen cent te makken heeft, zijn ziektekosten-bijdrage niet betaalt maar zijn zorgtoeslag voor een ander doel gebruikt en wel voor een bijna 60 euro kostend 8 gb iPhone abonnement dat ie maandelijks ophoest omdat ie ook cool wil zijn. Heel triest.

p.s Jammer toch dat de Crunchpad, een vergelijkbaar product als de iPad zo'n roemloze dood is gestorven.

No comments:

Post a Comment