In een korte verklaring gepubliceerd over de FSF site, stelt Stallman, die in 1984 het GNU-project tot de ontwikkeling van een volledig UNIX-achtig besturingssysteem gebaseerd op vrije software startte hekelde Debian's besluit terwille van Tomboy, een programma geschreven in C#.(zie commentaar) Hij zei: "Het is gevaarlijk om afhankelijk te zijn van C#, dus moeten we het gebruik ervan ontmoedigen. Het Debian GNU / Linux project heeft plannen om Tomboy, een notitieprogramma op te nemen in de volgende release, Squeeze..
Stallman zei: "Het probleem is niet uniek voor Mono; elke vrije implementatie van C # levert hetzelfde probleem op. Het gevaar is dat Microsoft waarschijnlijk van plan is om alle vrije C # implementaties op een dag te dwingen ondergronds te gaan met behulp van software-octrooien.
"Dit is een ernstig gevaar, en alleen dwazen zouden dit risico negeren tot het moment waarop het uiteindelijk werkelijk gebeurt. We moeten nu voorzorgen treffen om onszelf te beschermen tegen dit toekomstig gevaar."
"Red Hat's gemeenschap Linux distributie, Fedora, heeft onlangs besloten Mono helemaal uit zijn standaard-installatie te gooien en Tomboy te vervangen door Gnote, een ervan afgeleid programma.
Hoewel de pro-Mono mensen vaak beweren dat het mogelijk is een royalty-vrije, redelijke en niet-discriminerende licentie voor het gebruik van Microsoft-octrooien, die deel kan uitmaken van Mono, te verkrijgen, is het in werkelijkheid zeer moeilijk om daar duidelijkheid over te krijgen. Miguel de Icaza, de Novell vice-president, die het Mono-project begonnen is , zegt n het bezit te zijn van een brief met garanties, maar niemand heeft ie ooit gezien," aldus Sam Varghese
Gnome ter discussie?
Intussen speelt de discussie over Mono geen rol bij de keuze voor toepassingen voor Gnome 3.0, te verschijnen in begin of voorjaar 2010. Er wordt overwogen in GNOME 3.0 zelfs nog meer Mono applicaties op te nemen:
Hij zei dat de technologie waarop een applicatie gebaseerd is, niet de eerste zorg bij de beoordeling van nieuwe aanvragen voor integratie in de desktop-suite. "Voor we naar de technologie kijken, kijken we naar de functionaliteit en stabiliteit, de alertheid van de ontwikkelaar op vragen naar ondersteuning, de kwaliteit van de documentatie, de snelheid van de toepassing (en natuurlijk, de technologie speelt hierin een rol).
Kommentaar: Wat opvalt dat de keuze puur pragmatisch is en niet lijkt te worden gestuurd door zorgen om patent-onafhankelijkheid.
"Het GNOME-project staat open voor aanvragen voor opname in de desktop-suite als ze zijn geschreven in C, C #, Python of Mono. Op dit moment hebben we niet gehad over de beslissing om al dan niet een Java-toepassing op te nemen, omdat er nog geen module in is geschreven die we erg graag op willen nemen. Maar het is waarschijnlijk dat we ook Javascript ondersteuning zullen toevoegen aan het platform in de nabije toekomst."
Neary voegt hieraaan toe dat twee applicaties, die momenteel nog niet deel uitmaken van Gnome, duidelijk geïdentificeerd zijn voor opname in GNOME 3.0: GNOME Shell, geschreven in C en Javascript, en GNOME Zeitgeist, dat is geschreven in Python.
Bron: http://www.itwire.com/content/view/25967/1231/
Zal deze stellingname consekwenties hebben in de strijd tussen KDE en Gnome, zal die keuze gepolitiseerd worden? Uit een commentaar bleek dat iemand zijn Gnome desktop heeft ingewisseld voor een KDE, hoewel Gnome hem eigenlijk meer bevalt. En allleen omdat hij de stellingname van het Gnome-team rond Mono te vrijblijvend vindt.
En is dit een wenselijke ontwikkeling? Moeten we niet oppassen voor al te fanatieke richtingenstrijd zoals de talloze gereformeerde kerken die allemaal ruzie met elkaar hebben of hadden om de interpretatie van hun heilige regels of de linkse sektarische fracties die zich steeds verder verdeelden tot complete machteloosheid. Komisch als het niet zo tragisch zou zijn. De mensheid heeft een groot talent voor verdeeldheid...
Daarmee wil ik niet zeggen dat we hier niet een belangrijke kwestie te pakken hebben waar we samen uit moeten zien te komen. Volgens mij ziet Stallmann het heel goed...
Maar we moeten ook niet te streng worden voor onszelf en anderen. Ik kan wel inzien waarom vlees eten slecht is voor dieren, milieu, het hongerprobleem enz. maar toch af en toe een lekker biologisch kippetje eten.. toch?