Monday, November 23, 2009

Op wat voor apparaat komt de Google ChromeOS?


Uit de laatste regel van het vorige blogbijdrage blijkt dat Canonical werkt met Google aan apparaten met ChromeOs erop. Dat lijkt erop de wijzen dat Google niet afwacht of hardware vendors de draad oppikken, maar zelf met een goed doordachte hardware oplossing voor zijn CromeOS op de markt wil komen.
Toen ik in die richting begon te denken, kwam ineens het Polaroid concept in mijn gedachten. De Polaroid-camera was een makkelijke en spotgoedkope camera. De firma verdiende zijn geld met de dure filmpakketten. De dienst die je kocht met een Polaroid was het onmiddellijk ontwikkelen en afdrukken. Je kon gelijk zien hoe de foto geworden was. Met de komst van de digitale fotografie was dat echter niet meer uniek. Einde Polaroid. Kodak werd rond 1900 groot met de Brownie, een goedkope kamera met een rolletje erin die je na het maken van foto's opstuurde en terugkreeg met een nieuw rolletje erin en de afgedrukte foto's. Voor het eerst werd het voor de massa betaalbaar foto's te maken.

Voor de massale adaptatie van een nieuw product is nodig een unieke, nieuwe dienst (of een samenhangend geheel van diensten) aan te bieden, die gebruikt maakt van de nieuwste cutting edge techniek, een zeer groot gebruiksgemak biedt en verhoudingsgewijs goedkoop is. De meest recente doorbraak van een dergelijk product is de IPhone. De gebruikersinterface werkt prachtig met het nog nieuwe multitiouch; het bevat met de vele applicaties een zeer boeiend scala aan nieuwe diensten, maakt daarbij optimaal gebruik van de mogelijkheden die de integratie van internet én bellen én gps biedt. Op vakantie in New York, lokaliseren waar je bent, de nabije restaurantjes en bezienswaardigheden opzoeken en gelijk een tafeltje of kaartje reserveren. Heel veel gebruikers nemen hun ketening aan Apple voor lief met zoveel gebruiksgemak.

Terug naar Google. Welke dienst wil Google ons verkopen?? Het bijzondere is dat Google ons als eindgebruiker nooit laat betalen. Dat heeft Google heel populair gemaakt. Als we een goedlopende blog hebben worden we als we er aan reclame mee doen betaald voor het generen van een reclameplek. En Google betaalt ons in natura voor het ontvangen van reclame, wanneer we een van haar vele webdiensten gebruiken. Google is dus in essentie geen zoekmachine maar een reclame-distributiebedrijf. Google koopt geen reclamezendtijd zoals de reclamefirma's op de tv. Het creëert reclametijd. De bedoeling van Google is de tijd dat we ons blootstellen aan hun reclame zoveel mogelijk te vergroten.

Wat wij aan Google in feite verkopen is reclame-ontvangsttijd. Of we nou googelen, Gmail gebruiken of Google Docs, in ruil voor de dienst ontvangen we reclame. De zeer eenvoudige wijze om reclame te blokkeren in Firefox via AdBlock Plus dwong Google met een eigen browser te komen. Die moest sneller en stabieler zijn dan andere browsers. In GoogleChrome is reclame blokkeren al een stuk lastiger. Bovendien is het de opmaat voor een ChromeOS.

Waarom wil Google eigenlijk een eigen besturingssysteem? Uitbreiding van de reclametijd. Reclame in de browser, daar zijn we aan gewend. Op het bureaublad werd het niet en nooit geaccepteerd. Reclame op het bureaublad, dat zijn Trojans. Daarom moet de webbrowser het besturingssysteem worden. De container voor alle op reclame gebaseerde diensten die Google op internet aanbiedt. Hoe meer het besturingssysteem zich via de browser presenteert, des te meer reclametijd is er voor Google.

Het apparaat dat Google op de markt gaat brengen, moet je dus dwingen al die Google-diensten te gaan gebruiken. Net zoals je voor de Polaroid geen andere niet-Polaroid filmrolletjes kon kopen. Het mooiste voor Google zou een apparaat zijn dat eigenlijk een wireless thin client is, die geheel afhankelijk draait op de Google webservices. Dat wil zeggen dat het apparaat eigenlijk alleen bruikbaar is in samenhang met die diensten. Net zoals Apple haar gebruikers aan de door Apple-shop verkochte applicaties ketent. Maar dit gaat natuurlijk veel verder.

Welke hardware is in dit verband voor Google interessant?
Ik gok er op dat het nieuwe apparaat gebruik zal maken van de ARM architectuur (relatief weinig, maar zeer effectieve goedkope rekenkracht).
Laten we nu kijken naar de diensten waar Google flink in geïnvesteerd heeft:
Google Earth/Maps vraagt eigenlijk om een gps functionaliteit. Maar is toch niet waarschijnlijk: wordt te duur en ik denk dat het apparaat vooral voor thuis is bedoeld. Of misschien komt er een luxere, kleinere versie met gps voor als je op stap gaat.
Youtube/Picasa vereist een redelijk goed niet te klein scherm. Google Books vraagt om een ereader achtige vormgeving en functionaliteit. Google concurreert met Android al op de heftige markt van de IPhone. De markt van de netbooks is al verdeeld. Het moet ook gewoon een nieuw apparaat zijn. Ik denk dat het in de richting zal gaan van een Crunchpad-achtig tablet pc in de pricerange van $200 tot $300. Misschien dus ook een kleinere luxere versie op A5 (met gps) maar eerder toch een grotere op A4. Want met een werkbaar touch typevenster (Google Docs).

Toevoeging over de 12 inch Cruncpad op ma mid 14:50: Zie ook dit webfilmpje op 39 minuten en deze webpagina. De ontwerper van Crunchpad, Michael Arrington heeft het over Crunchpad in vergelijking tot de Apple tablet als over een veel goedkopere en eenvoudiger, lichtere web-only device!! "It only has a browser." En hij kondigt aan: "that there should be some big news about the device coming shortly."

Het nieuwe Google apparaat moet wel iets unieks zijn. De drempel even het internet op te gaan moet zo gering mogelijk zijn. Een cunchpad-achtig apparaat met snelle boottijd maakt het internet, de webbrowser direct en op elke plek in huis toegankelijk. Het betekent de doorbraak van de pc everywhere met een ereader functionaliteit plus het comfort van een prettig leesbare venster-grootte. Ik ben benieuwd hoe dicht ik erbij zit.

toevoeging 26 nov, bevestiging ARM hypothese:
Waiting for ARM

Most likely, the operating system is waiting for ARM-based hardware to come out, Jim McGregor, chief technology strategist with In-Stat, told LinuxInsider.

"Google is putting in place two of those pieces -- "the software base and the ecosystem infrastructure, with their app store and stuff like that -- but they need the right hardware devices out there too," emphasized McGregor.
zie verder het genoemde artikel.

1 comment: