Ik heb er wel vaker gesproken, over mijn zorg dat Google's marktstrategie en gebruik van open source eerder een bedreiging dan een verrijking voor de free software beweging vormt. Hier een analyse van wat de ontwikkeling van het Android platform voor de vrije software dreigt te gaan betekenen (van Glyn Moody in the Linux Journal van 21 december jl.):
"...Ten slotte, en net zo'n kritische factor voor het toekomstige succes van het (Android)platform, is het -en waard om te vermelden- dat het niet alleen de gebruikers in toenemende mate enthousiast zijn over de Android-telefoons: ontwikkelaars beginnen in grote getale ook code voor het platform te schrijven. Cijfers uit Androlib.com laten een gezonde opwaartse trend zien voor het aantal apps voor de Android markt. Hoe goed die applicaties zijn (vele zijn matig), en of de huidige cijfer van 20.000 is volledig accuraat is (Google zegt dat dat niet zo is) daar gaat het nu even niet om: wat belangrijk is dat het aantal is verdubbeld in slechts enkele maanden, wat een groeiende interesse in het platform aangeeft.
En dat is waar de problemen beginnen. Voor zover ik kan zien, zijn de meeste van deze applicaties wat betreft broncode gesloten - het is niet iets waar veel aandacht aan geschonken wordt, maar, symptomatisch, vereist de Google Android Developer Challenge niet dat bijdragen open source moeten zijn. Hetgeen suggereert dat we de opkomst van iets zien dat moet iedereen zorg moet baren in de vrije software-wereld: we zien een populair systeem gebouwd bovenop Linux, maar dat op closed-source apps draait.
Het lijkt nu al steeds waarschijnlijker te worden dat de wereld van smartphones zal worden gedomineerd door twee platforms: de iPhone en Android. Indien, zoals sommigen geloven, Google komt met eigen merk mobiele telefoon, zal dit een nog grotere impuls te geven aan de opkomst van het Android-platform. Maar omdat de overgrote meerderheid van haar applicaties closed source zijn, zal deze ontwikkeling niet helpen echte gebruikersvrijheid te verspreiden, of veel te bieden hebben als een alternatief voor Apple's strak gestuurde aanpak."
Ik zou er aan toe willen voegen dat het een manier dreigt te worden waarop weer een hoop ontwikkelaars in het straatje van de proprietaire software worden binnengeloodst. Waarschijnlijk met dromen van een gelukslot te treffen met je applicatie, om na een paar jaren te kunnen constateren net zoals het met de MS software is gegaan, dat je de bezitter van het OS platform hebt gespekt en veel gebruikers wat kleingeld afhandig hebt gemaakt. Dit zielige graaien is nog niet het ergste, maar het ideaal van vrije software, van controle over, inzicht in , sturing van (ontwikkeling van) code en de groeiende samenwerking tussen ontwikkelaars en gebruikers dreigt weer voor een stel jaren down the drain te gaan, het putje in.
bron artikel: http://www.linuxjournal.com/content/success-googles-android-threat-free-software
No comments:
Post a Comment