Tuesday, October 18, 2011

FSF start actie tegen Secure Boot

Microsoft wil met de komst van Windows 8 via secure boot het waarschijnlijk onmogelijk maken een ander besturingssysteem dan Linux the installeren.
De Free Software foundation is hiertegen een campagne begonnen die zich richt op de hardware fabrikanten.

Ze merken terecht op dat als het de hardware koper onmogelijk wordt gemaakt secure boot uit te zetten er sprake is van restricted boot. En Os lock in als je niet meer kunt kiezen op dezelfde hardware een ander besturingssysteem te zetten dan Windows.
Gevraagd wordt een petitie te ondertekenen met de volgende tekst:
We, the undersigned, urge all computer makers implementing UEFI's so-called "Secure Boot" to do it in a way that allows free software operating systems to be installed. To respect user freedom and truly protect user security, manufacturers must either allow computer owners to disable the boot restrictions, or provide a sure-fire way for them to install and run a free software operating system of their choice. We commit that we will neither purchase nor recommend computers that strip users of this critical freedom, and we will actively urge people in our communities to avoid such jailed systems.


In het Nederlands:
Wij, ondergetekenden, dringen er bij alle computer makers op aan de uitvoering van UEFI, de zogenaamde 'Secure Boot' zo te doen dat vrije software in de vorm van een ander besturingssysteem kan worden geĆÆnstalleerd. Uit respect voor de vrijheid van de gebruiker en om diens veiligheid werkelijk te beschermen, moeten fabrikanten toestaan ​​aan computer eigenaren om de boot beperkingen uit te schakelen, of een andere zekere manier aan te bieden om een gewenst vrij besturingssysteem te installeren. Wij verbinden ons ertoe dat wij pc's die niet aan deze eis voldoen niet zullen aankopen, noch zulke computers zullen aanbevelen die de gebruikers deze essentiĆ«le vrijheid ontnemen, en we zullen actief mensen aan sporen in de diverse kringen, waarin we verkeren, om dergelijke systemen, waarin je als gebruiker als het ware opgesloten wordt in Windows, te vermijden.

Ga je gang!


Dit artikel somt nog andere bezwaren op tegen Restricted Boot en plaatst de ontwikkeling in historisch perspectief; laat zien hoe M$ eerder probeerde de vrijheid van de gebruiker te beknotten.

3 comments:

 1. Microsoft wil het niet onmogelijk maken een ander besturingssysteem te installeren, ze willen Secure Boot gaan gebruiken en als je 80% van de desktopmarkt in handen hebt dan moeten de hardware leveranciers wel mee. Het is aan de leveranciers of ze een optie toevoegen om Secure Boot uit te zetten, er wordt in de FSF campagne dan ook gerept van manufacturers, niet van Microsoft. Uiteraard is het een gunstige bijkomstigheid voor Microsoft dat het moeilijker wordt om een alternatief OS te installeren, maar dat alternatief zou ook een Microsoft OS kunnen zijn! Als je kijkt hoeveel mensen en bedrijven nog XP gebruiken, dat zou straks ook een stuk moeilijker kunnen worden.

  Groet,

  Jeremy

  ReplyDelete
 2. Is het niet naief om te denken dat dit M$ neutraal is m.a.w. te denken dat M$ geen invloed op dit proces heeft?

  ReplyDelete
 3. Ik geef aan dat het voor Microsoft bijzonder gunstig uitkomt dat je door het Secure Boot gebeuren moeilijk andere OS'en dan Windows 8 kan installeren. Of de achterliggende gedachte hierachter is dat ze het onmogelijk willen maken andere besturingssystemen te installeren, daar zou je een boom over op kunnen zetten. Feit is wel dat het balletje bij de hardwareproducenten ligt. Bouwen ze een optie in hun UEFI firmware om Secure Boot uit te kunnen schakelen of niet?

  ReplyDelete