Wednesday, May 11, 2011

Kennis uit geschiedenis van zoekopdrachten moet open source worden

Jens Prufer, verbonden aan de Universiteit van Tilburg deed onderzoek naar zoekmachines en komt tot de conclusie dat het monopolie van Google leidt tot stagneren van de innovatie." De autoriteiten zouden moeten ingrijpen" zegt hij zelfs in de Volkskrant,11 mei 2011, pg23.
"Doordat Google de informatie over alle zoekopdrachten bewaart en gebruikt als input voor volgende zoekopdrachten wordt de kwaliteit van de resultaten met elke zoekopdracht beter." (alle citaten zijn van Jens Prufer)
Door ons surfgedrag en door de kennis die wij daar in stoppen wat betreft juiste zoektermen, inhoudelijke verbinding van begrippen en betekenislagen geven we Google gratis en voor niets onze kennis en dat jaar in jaar uit. Het wordt tijd dat deze geaccumuleerde kennis teruggegeven wordt aan de bevolking, aan de gebruikers van internet uit de handen van de monopolist Google.
"Als alle partijen hun data over historische zoekopdrachten gaan delen, worden de resultaten veel beter." De concurrentie tussen de zoekmachines krijgt dan een andere basis. Verbetering en innovatie moet dan verder komen van het verbeteren van het zoekalgoritme. "Google zegt alle kennis in de wereld doorzoekbaar te willen maken. Als ze dit echt willen moeten ze dit ook doen."
Prufer denkt dus dat dit alleen zal gebeuren als de autoriteiten Google daartoe dwingen. " Ze zullen hun data zeker niet uit zichzelf gaan delen met andere zoekmachines. Mededingingsautoriteiten zowel in de Verenigde Staten als de Europese Unie zouden hiernaar moeten kijken in het belang van de consument."

Het beste zou het natuurlijk zijn als een internationaal wetenschappelijk geborgd consortium zoals W3C de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het zoeken op internet zou gaan monitoren en garanderen. Ik wacht met smart open een open source zoekmachine, die niet in handen is van het Grote Geld.

1 comment:

 1. Nog 2 alternatieven
  Seeks project
  http://www.seeks.fr

  duckduckgo
  http://www.duckduckgo.com

  ReplyDelete