Friday, July 3, 2009

Hoe zou een hardware doorbraak voor linux bewerkstelligd kunen worden?

Linux Netbooks: back to the facts

is een interessant artikel over waarom het toch misging met de verwachte doorbraak op het hardware-front.
De verkopen van Linux netbooks doen het veel beter via Internet dan via winkels en de winkels hebben ook het meest te maken met mensen die hun apparaat terugbrengen. Men denkt dat het te maken heeft met het feit dat het juist ervaren gebruikers met redelijk wat kennis van hard- en software hun bestellingen via internet doen.
Veel consumenten denken dat een netbook gewoon een klein notebook is en verwachten dezelfde functionaliteit (60 % dacht dat bleek uit een recente studie;); het concept van de netbook is niet bij ze overgekomen. Veel mensen willen gewoon een bureaublad. Netbooks met een SSD werken goed op Linux maar minder goed op XP (en ook minder op Windows 7).
Veel gebruikers willen veel opslagruimte en zien het voordeel van een SSD gewoon niet zo.

Tot zover dit artikel. In een vervolgartikel schetst dezelfde auteur, Erlik, drie wegen naar succes voor de Linux netbook. De eerste is die van het smartbook

"Zoals ik eerder heb uitgelegd, zijn Qualcomm, Nvidia en andere fabrikanten van ARM-gebaseerde processors processoren op de markt aan het brengen, die krachtig genoeg voor het aandrijven van een netbook. Dit is in feite het begin van een oorlog met Intel en hun Atom-processor. Netbooks op basis van ARM ontwerpen hebben vele voordelen ten opzichte vanop Atom gebaseerde: ze worden veel lichter, de batterijen hebben een langere levensduur en ze kosten minder. Zelfs indien deze processors minder krachtig zijn dan de Atom, hebben ze versnellingscircuits ingebouwd voor video-decodering, dus met de juiste driver moeten ze zelfs in staat om HD-video beter af te spelen dan een Atom-gebaseerde machine." Het was een dergelijke Arm machine, de Snapdrageon die door Asus onder druk van MS van de PC beurs van Taipei werd verwijderd.

Hier is een leuke demo van de Always Innovating Touchbook met een ARM porcessor, een veelzijdig apparaat met 15 uur batterijduur, zonder fan dus stil, de mogelijkheid om intern usb geheugen op te slaan, en het keyboard los te koppelen en het scherm als een tablet pc te gebruiken en dat voor $399 ( 299 zonder toetsenbord)!!

http://link.brightcove.com/services/player/bcpid980795693?bctid=14530448001



Als tweede weg of kans op doorbraak voor Linux noemt hij de het prijsvoordeel, "met linux nu nog goedkoper". Windows7 moet zijn geld opbrengen en zal niet voor een appel en een ei op netbooks gezet kunnen worden zoals XP.

Als derde kans noemt hij de weg van het vermogen.

"Microsoft heeft een hoop onredelijke beperkingen aan de hardware opgelegd die kan worden verkocht met de Windows 7 startersversie. Dit betekent dat Windows-gebaseerde netbooks zeer beperkt zijn in de HDD ruimte, het geheugen en de prestaties. Microsoft doet dit om te proberen om de consumenten naar veel duurdere machines te duwen met ook duurdere edities van Windows 7.

Het netto resultaat is echter dat op Linux gebaseerde netbooks kan veel krachtiger kunnen zijn dan hun Windows-equivalent. Archos nog maar onlangs in Frankrijk een Ubuntu netbook op de markt gebracht met een 500 GB harde schijf en 2 GBS ram."


Commentaar: Ik geloof niet zo in die twee laatste wegen. De Windows-liefhebbers zullen een goedkope en krachtiger linux-netbook aanschaffen en er een illegale versie van Windows 7 op zetten.

Ik ben van mening dat de doorbraak slechts kan komen van een creatieve hardware-vendor die alle sterke kanten en het wijde scala aan voordelen en mogelijkheden van de diverse Linux desktop distributies, de bestaande software kant dus , weet te verbinden met een aantrekkelijk hardware pakket. Met een groot aantal toepassingen standaard geïnstalleerd. De doorsnee Windows gebruiker weet echt niet hoeveel schitterende open software op hem ligt te wachten. Die hardware vendor zou eventueel wat geld moeten steken in de verbetering van de documentatie of hulpprogramma's en zorgen dat die goed meegeïnstalleerd zijn. Documentatie is nog te vaak matig voor gui programma's.
Een mooie en degelijke hardware uitvoering a la Mac an de buitenkant, maar dan met betere prijs /kwaliteit verhouding voor de hardware binnenin.
Een machine die qua specificaties alles kan wat een doorsnee XP machine kan, meer hoeft echt niet; populaire toepassingen zoals als HD video kijken, lossless audio die via een digitale uitgang afgespeeld kan worden op de audio installatie, fotobewerking, enz. De Synaptic Packet Manager is een handig en veilig installatiesyteem. Ik zit zelf niet te wachten op draaiende kubussen en wobbelende vensters. Een supersnel reagerende desktop, superstabiel zonder haperende programma's. Dat is wat de doorsnee gebruiker wil. Die milieuzuinig is (30 watt of zo) , stil of zelfs geruisloos. En betaalbaar, maar hoeft ook niet supergoedkoop (400 a 500 euro). Het kan allemaal. Een portable versie van dit pakket (13 inch notebook) en een vaste desktop versie. Het profiel van de ideale machine - op dit moment- is eigenlijk al best duidelijk. Veel mensen hebben hun oude XP bak of laptop omgevormd tot een lekkere Linux machine, die omdat ie geen last heeft van bloatware, virus controles, defragmentatie-programma's en andere elllende draait als een zonnetje. Als zo'n machine dan ook nog eens in 5 a 20 seconde opstart, dan kan het niet meer stuk!! Als ik zo'n hardware-innovator was zou ik een prijsvraag uitschrijven voor de best getunede machine met bepaalde hardwarespecificaties en daar mijn systeem op baseren.

De belangrijkste selling points van Linux zijn denk ik: de veel betere veiligheid, af van alle ellende met virus programma's, de geringere systeemeisen, de grote stabiliteit, maar dat weten jullie allemaal natuurlijk al.
Of de ideologische kant, de vrije software, de openheid, transparantie en zelfcontrole een grote rol gaat spelen hangt af hoe groot deze discussie wordt. Hoe goed we de vergaande implicaties van de keuze voor vrije software voor het voetlicht kunnen brengen. Hoe duidelijk het voor de doorsnee gebruiker zal worden dat hij voortdurend de tang wordt genomen door MS die hem om de zoveel jaar weer een nieuwe dure machine en weer een dure software-licentie door de strot probeert te duwen.

1 comment:

  1. Het grootste probleem met de (huidige intel) netbooks zijn de Intel VGA drivers die niet helemaal op orde zijn (en dit geldt misschien ook wel op het ARM platform). "Linux" waarmee al snel Ubuntu bedoeld wordt, voelt door die Intel drivers al snel traag in vergelijking met Windows. Je hebt de hele tijd het idee dat je netbook eigenlijk net te weinig power heeft, terwijl de grafische performance op Windows net acceptabel is.

    ReplyDelete